Zwalone sprzęgło?? ASO nie wie o co kaman.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TDI1965
    Classic
    • 2013
    • 2

Witam, pisze z olbrzymią prośbą do mieszkańców Krakowa i okolic, mianowicie chciałbym otworzyć stacjonarny sklep motoryzacyjny - sprzedaż detaliczna części nowych i (w miarę możliwości) używanych głównie do Skody (ogólnie Vag). Moje pytanie, czy Wy jako potencjalni klienci bylibyście zainteresowani. Mógłbym zaoferować:
    - profesjonalną obsługę ( pracowałem w warsztacie i sklepie właśnie o tym profilu)
    - dostęp do katalogów, nie tylko etka ale większości dużych i mniejszych producentów, niemieckie tk
    - towary oryginalne - tutaj jest z góry narzucona sztywna cena
    - dobrej klasy zamienniki Brembo/Ferodo/Jufisto/Bosh/Valeo/SKF - w cenach niższych niż potencjalny kupiec detaliczny w IC
    - zamienniki średniej jakości oraz cóż... zamienniki typu Vika w najniższych cenach rynkowych
    - dobre ceny na zamienniki błotników ok 70 -100 zł, zderzaki ok 150 -200 zl nadkola 30-50 zł
    - tłumiki od 80 do 120 zł
    - podnośniki szyb zamiennik od 60 zł do 110
    - np regenerowane przekładnie do fabia 450 -500 zł z roczną pisemną gwarancją
    - używane, oryginalne import z Niemiec - tutaj głównie uzależnione od dostaw
    - usługi typu drobnych napraw - wymiany nie wymagające profesjonalnego warsztatu (np oleje, świece, żarówki, lampy, podnośniki szyb)
    - serwis klimatyzacji i ozonowanie sprzęt bosch i magneti mareli
    - diagnostykę komputerową VAS

Pytam was ponieważ mogę założyć filie sklepu i korzystać z wszystkich rabatów itd. Niestety na te chwilę nie mam możliwości próbnej - wymagany regon.
  • seba_god
    Classic
    • 2012
    • 5
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam

Silnik 1.9TDI BJB. Przegieg ok. 200tys. głównie na trasie.
    Jak wiadomo aby odpalić Octavie należy wcisnąć sprzęgło. W przeciwnym razie pojawia się komunikat Clutch i rozrusznik nawet nie rusza.
    Problem jest taki, iż od niedawna sprzęgło muszę wciskać na maxa wbijając prawie w dywanik aby auto się uruchomiło, gdyż w przeciwnym razie mam ww komunikat. Do niedawna wciskałem tylko do pierwszego większego oporu i startował jak trzeba. Oczywiście jak już odpali to aby zmienić bieg nie muszę już tak dociskać aby go zmienić.
    Dodam jeszcze, iż nie zauważyłem żadnych innych negatywnych objawów odnośnie pracy silnika itd itp.
    Auto w tej chwili w ASO i nie wiedzą co to jest. Twierdzą, że przy tego typu silnikach 160tys. sprzęgło i dwumasa często są już do wymiany (co jest imho bzdurą bo mamy w firmie kilka auto z przebiegami 250-330tys. i nic się nie dzieje). Muszą rozebrać aby sprawdzić i przy takim przebiego tak czy siak lepiej wymienić. Wycena wymiany to 3890 - nieorginalne części plus robocizna.

Pytanie czy ktoś się spotkał z tego typu usterką? Czy ich podejrzenia są słuszne, czy może kwestia regulacji jakiegoś czujnika, który detekuje wciśnięcie sprzęgła?

Z góry dzięki.

Pozrawiam
    Seba

Komentarz

• zepter00
      RS
      • 2008
      • 2304

Ja miałem kiedyś kłopot z tempomatem. Wymiana czujnika sprzęgła pomogła. Może odpalanie obsługuje ten sam czujnik. :roll:
      Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Marcin230693
        Drive
        • 2012
        • 66

Nie wiem jak w o2 ale u mnie w o1 czujnik pedału sprzęgła jest przy samym pedale pod kierownicą. Jeżeli w o2 działa na tej samej zasadzie to możesz spróbować połączyć ze sobą te 2 kable z kostki żeby go sprawdzić. Wtedy komp będzie myślał że sprzęgło cały czas wciśnięte.

Komentarz

• robreg
          L&K
          • 2010
          • 1197
          • Octavia I (1U2)
          • AXP 1.4 MPI 75 KM

seba_god, auto: Octavia 2 FL Combi, forum: Portal użytkowników Skoda Octavia Strona Główna » Octavia I / Octavia Tour (1U) » Problemy i usterki - mechaniczne » Zwalone sprzęgło?? ASO nie wie o co kaman.

Gdzie Rzym a gdzie Krym?
          Pozdrawiam, Robreg.
          ----
          furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

robreg, przeniosłem w odpowiednie miejsce...

Marcin230693, w OIIFL czujnik jest elektroniczny więc na wszelki wypadek nic bym nie zwiera "na krótko".

seba_god, warto by podpiąć kompa i zobaczyć w blokach pomiarowych jak zachowuje się czujnik sprzęgła. Sam możesz też ewentualnie zajrzeć nad pedał, czy coś tam się nie rozpięło, poluzowało itd.
            Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...